Selle retsepti valmistamiseks sobivad lihased:
Veise rostbiif/ahjupraad kuldse kartulivormi ja küüslauguubadega
4 sööjale
Ahjupraad
1 veise ahjupraad (kaal umbes 1,3 kg)
umbes 1 tl soola
purustatud musta pipart
1 tl kuivatatud kadakamarju
2 sl neutraalse maitsega toiduõli
Kartulivorm
500 g muredamaid kartuleid
1 muna
2 dl 10%list kohvikoort
1 tl kuivatatud sibulalaaste
2 küüslauguküünt
1 tl mädarõigast
100 g riivitud juustu
soola
purustatud musta pipart
Küüslauguoad
400 g pakk külmutatud rohelisi aedube
2 sl toiduõli
2-3 küüslauguküünt
väike kimp siledalehelist peterselli
soola
Kaste
praeleent
1 tl Inglise sinepit
2 dl 35%list vahukoort
1 tl Xante pirnilikööri (sobib ka brändi või rumm)
vajadusel soola
Valmista ahjupraad vähemalt kaks tundi enne ahjupanemist ette: uhmerda kadakamarjad peeneks puruks, sega soola, pipra ja toiduõliga ning masseeri segu hoolikalt lihasse. Keera lihatükk küpsetuspaberisse ja jäta toatemperatuurile maitsestuma. Kui teed seda näiteks eelmisel päeval, pane lihapakk ööseks külmikusse ning tõsta tund aega enne küpsetamist toatemperatuurile.
Ajasta toidu valmistuskäik nii, et kõigepealt küpseta valmis kartulivorm, et see jõuaks taheneda. Seejärel küpseta rostbiif. Samal aja valmista ka oad ning keeda kokku kaste.
Koori kartulid, viiluta võimalikult õhukeselt kas köögikombainis või mandoliiniga. Loputa viiluda külma veega ja nõruta sõelal. Klopi muna koos ülejäänud ainetega lahti, sega kartulitega. Säti kartuliviilud võimalikult tihedalt ahjuvormi (ilusate tükkide serveerimiseks on mugav kasutada näiteks küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi), vala üle ülejäänud kooreseguga ning küpseta eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures 30 minutit, kuni vorm on pealt kuldpruun.
Kuivata lihatükk vajadusel pehme paberiga, pruunista igast küljest ja tõsta sobiva suurusega restiga ahjuvormi. Kui vaja, valmista käepärane rest näiteks grilltikkudest. Pane vorm eelnevalt 200 kraadini soojendatud ahju, alanda temperatuur 180 kraadini ning küpseta, kuni lihatüki sisetemperatuur jõuab 46-48 kraadini. Selleks võib kuluda umbes 40-50 minutit. Mässi valmis praad küpsetuspaberisse ja jäta umbes 15 minutiks puhkama.
Samal ajal prae potipõhjas õlis läbi küüslauguviilud, lisa oad ning hauta, kuni viimased on poolpehmed. Maitsesta soolaga ja sega hakitud peterselliga.
Kui rostbiif on valmis ja lihatükk vormist eemaldatud, vala vormi kogunenud praeleem väikesesse potti, lisa sinep, vahukoor ja alkohol ning lase 3-4 minutit parajalt podiseda. Vajadusel maitsesta soolaga.
Serveeri viilutatud ahjupraad koos kartulivormi, ubade ja kastmega.
Mida teha rostbiifi jääkidega?
- viiluta õhukeselt ja laota koos kuhjakese mädarõikakreemiga võileivale või paku külmlaual teiste lihatoodetega,
- serveeri külmalt koos kartulisalatiga.