Selle retsepti valmistamiseks sobivad lihased:
Lambakints
Pune marinaadis lambakints ja külm jogurti-tšillivõi kaste
Vaja läheb:
ca 2kg lambakints
25g värsket pune
1 spl rosmariini
4 suurt küüslaugu küünt või 1 kuhjaga tl purustatud küüslauku
1 sidruni mahl ja koor
1 apelsini mahl ja koor
2spl oliiviõli
3tl meresoola
1tl roosuhkrut
Külm jogurti-tšillivõi kaste:
200g Kreeka jogurtit või lambapiima jogurtit
1 küüslaugu küüs või 1tl purustatud küüslauku
1tl meresoola
2spl võid
2spl oliiviõli
1tl Baski tšillit
Valmistamine:
Kuumuta ahi 180C. Tõsta lambakints ahjuvormi. Purusta saumikseri või köögikombaini abil pune, rosmariin, küüslauk, sidruni koor ja mahl, apelsini koor ja mahl, oliiviõli ühtlaseks roheliseks seguks. Maitsesta soola ja suhkruga. Natuke võib segu soolasem olla, kuna see peab maitsestama ära kogu suure lambakintsu. Nüüd torgi lambakints terava noaga ümberringi läbi ja masseeri saadud marinaad hästi liha sisse. Osa voolab mööda külgi maha, aga tõsta võimalikult palju sellest kintsu peale. Jäta kints ca 30-45 minutiks toatemperatuurile seisma.
Vala äsja keenud vett ahjuvormi põhja niipalju, et vesi ulatuks ca 0,5cm kõrgusele. Küpseta 1h 40minutit (iga 500g kohta 20 min + lisaks 20 min annab seest roosa tulemuse, kui soovid hästi läbiküpsenud liha, siis arvesta iga 500g kohta 30 minutit + veel 30 minutit lisaks). Piilu vahepeal ahju, kui vesi aurab vormi põhjast ära, siis vala juurde. Kui lammas kipub pealt kõrbema, siis pane tükk fooliumit lamba peale.
Kui lammas on valmis, tõsta see ahjust välja ja kata 20 minutiks fooliumiga.
Valmista kaste. Selleks sega jogurt kokku küüslaugu ja soolaga. Soojenda jogurtit veevannil segades pisut üle toatemperatuuri. Kui jogurt sarnaneb kontsistentsilt vahustatud vahukoorele, siis tõsta jogurt kõrvale.
Kuumuta potis võid ettevaatlikult kuni see hakkab tasapisi kuldpruuniks minema. Ole ettevaatlik, et mitte võid ära kõrvetada. Tõsta pott tulelt, lisa oliiviõli ja tšilli. Sega läbi ja jäta 5 minutiks maitsestuma. Serveeri kastet lamba kõrvale segades jogurt ja tšillivõi kergelt kokku.
Retsepti koostas Juta Raudnask, umami.ee