Selle retsepti valmistamiseks sobivad lihased:
Mahe rohumaaveise maks
Maksa-kirsipirukas
Pirukatainas:
150 ml vett
1 sl õli
1 tl soola
1 sl suhkrut
1 sl toatemperatuuril võid
15 g pärmi
250 g jahu
Täidis:
300 g veisemaksa
1 suur sibul
3 küüslauguküünt
2 tl soola
300 g kirsse
100 g suhkrut
2 sl punaveiniäädikat
praadimiseks võid, väike kimp peterselli, maitse järgi musta pipart
Toodud kogustest piisab ühe suure piruka tegemiseks, kuid loomulikult võid sellisel viisil valmistada ka väikseid pirukaid.
Pane kaussi kehatemperatuuril vesi. Lisa pärm, või, õli ja suhkruga segatud sool ning vispelda. Lisa jahu ja sega käsitsi, kuni tainas ei kleepu enam käte külge ja vormub ilus pallike. Kata puhta rätikuga ja lase soojas ruumis mõned korrad segades kahekordseks kerkida.
Pese kirsid, eemalda kivid ja pane marjad potti. Lisa suhkur ja keeda (kirssidest eraldub piisavalt mahla), kuni mahl muutub siirupiks. Lisa veiniäädikas ja jäta jahtuma.
Lõika maks hästi väikesteks tükkideks ja prae kuumal pannil võis. Kui maks on pruunistunud, lisa hakitud sibul ning küüslauk ning prae veel umbes
2 minutit. Võta tulelt ning lisa hakitud petersell, sool ja pipar. Kõige viimasena lisa jahtunud kirsid ning sega.
Tee tainas pooleks – üks pool läheb vormi põhja ja teine peale kaaneks. Rulli tainapoolikud õhemaks ja pane üks ketas vormi, nii et ääred oleksid kaetud. Laota täidis ühtlaselt tainale ja kata teise tainapoolega. Lõika üleulatuvad ääred noaga ära ja suru tainaservad kahvliga kokku.
Küpseta 180-kraadises ahjus 35 minutit.
Pirukas maitseb kõige paremini jahtunult.