Lambapraad klopitud kartulite ja rosmariiniaioliga - Lihuniku Äri

Retseptid

  • Ahjus küpsetamine
  • Grillimiseks
  • Hautised
  • Lisandid
  • Praadimiseks
  • Salatid
  • Supid
  • Veiseliha klassikud
  • Wokkimine

Selle retsepti valmistamiseks sobivad lihased:

Lamba ahjupraad 1kg

Lambapraad klopitud kartulite ja rosmariiniaioliga

Neljale kuni kuuele sööjale:
1 Lihuniku äri lambapraad (u 1,5 kg)
4 küüslauguküünt
2 sl külmpressitud oliiviõli
3 sl ebaküdooniasiirupit
1 tl mett
punt siledalehelist peterselli
soola
värskelt jahvatatud musta pipart
paar keskmist sibulat
2–3 rosmariinioksa
1 sidrun

rosmariiniaioli:
5 sl kvaliteetset majoneesi
2 sl petti
1–2 sl sidrunimahla
2 küüslauguküünt
rosmariinioksi (1 sl hakitult)
soola

klopitud kartulid:
1–1,2 kg väiksemaid kartuleid
külmpressitud oliiviõli
2 tl kuivatatud tüümiani

Valmistamine:

Valmista praele marinaad. Selleks koori küüslauguküüned ja riivi need, lisaks haki petersell. Sega kausikeses õli, siirup, mesi, küüslauk ja petersell, maitsesta soola ja pipraga. Seejärel hõõru praad hoolikalt marinaadiga kokku. Jäta paariks tunniks marineeruma, aga kui on aega, siis võib seista ka ööpäeva. Aseta külmkappi.

Vähemalt tund enne küpsetamist tõsta praad toatemperatuurile. Koori sibulad, lõika jämedateks ratasteks ja sidrun pooleks. Tõsta sibularattad ja rosmariinioksad ahjuvormi põhja, peale aseta praad. Nirista peale ka marinaadivedelik, lisa vormi põhja 1,5 cm jagu vett ning pista juurde sidrunipoolikud. Küpseta eelkuumutatud 180 kraadises ahjus 75 minutit või kuni sisetemperatuur on 65 kraadi.

Samal ajal koori kartulid ning keeda soolases vees kuni pealmine kiht hakkab kergelt murenema. Kurna, lase mõned minuti kuivemaks auruda, kata kaanega ning raputa kergelt läbi. Tõsta lammas ahjust ning lase 10–15 minutit puhata. Tõsta ahjutemperatuur 200 kraadini, nirista kartulitele oliiviõli, puista peale tüümiani ning küpseta ahjus kuldseks. Samal ajal jõuad valmistada aioli. Selleks mõõda kaussi majonees, haki rosmariinilehekesed peeneks, koori küüslaugud ning riivi või haki hästi peeneks. Pigista prae juures küpsenud sidrunist mahl, lisa koos peti, rosmariini ja küüslauguga kaussi, sega kõik läbi ning maitsesta soolaga.

Lõika praad õhukesteks viiludeks ning serveeri koos kartulite, aioli ning värske salatiga.